Який посуд безпечний для приготування страв?


безпечний посуд

Серед великого розмаїття кухонних приборів та елементів оздоблення кухонь, можна виділити лише дві категорії – безпечні кухонні прибори, та небезпечні, що й можна проаналізувати.
В старі часи взагалі готували в глиняних горщиках та чавунних казанках і в печі та на плиті. Навіть я пам’ятаю смак борщу з печі, який готувала мати двоюрідного брата мого батька. Вона натоплювала піч соняшниковим бадиллям то готувала страви в глиняних горщиках. А смак…. Коли все умліло – квасоля розм’якла, картопля аж розварилась, м’ясо зробилось таке, що на язиці тане, а головне – легенький аромат димку з тарілки! Шашлики – відпочивають! А справжня печеня з печі. По справжньому вона готується не так, як на плиті газовій, чи електричній. Там все м’ясо смажиться на дні, а поверх нього накладається картопля зі спеціями, які смажаться в м’ясному соку та парі одночасно зі всіх боків, а не тільки знизу. Навіть колір страви відрізняється від теперішнього і смак – не передати. А кажуть, що тільки плов готується шарами – а ні!
А вареники, зажарені салом з цибулею, зложені в казанок і підігріті в печі – мають теж ні з чим не порівняний смак, хто смакував – той розуміє… Я вже не кажу про справжні Українські ковбаси, кров’янку та ковбик, які майже не можливо приготувати по справжньому в самій сучасній кухні, а які смаки у цих страв...
А ряжанка, молоко для якої топилось в печі, потім до нього добавлено справжню сметану, а не теперішні магазинні "слівки" з пальмовою олією, або в кращому разі відібрані сепараторним способом – без окислювальних природних процесів. А може "слівки" від слова – зливки, або змивки, правда вони тому й відповідають! А далі ряжанка робиться в глиняному глечику, а зверху накривається смачною рум’яною шкірочкою, яка утворилась під час приготування молока. І вже через два дні виходить така страва, що ніякий йогурт з нею навіть близько порівнювати не можна!

Таких прикладів можна наводити безліч, але розвиток цивілізації такий невблаганний, що люди постійно змінюють все навколо себе, а до посуду це відноситься в першу чергу!
На зміну глиняним горщикам прийшов алюмінієвий посуд, та посуд з керамічним покриттям. Готувати стало швидше на газових та електричних плитах, про печі забули, і на заміну прийшли електричні духовки та мікрохвильові печі.

Тож якщо в посуді з керамічним покриттям було готувати безпечно, а в алюмінієвих каструлях лише молочні продукти не готували, то в сучасному посуді з нержавіючої сталі в кращому разі, можна і хворобу підхопити. Тому що залишкові сполуки, які утворюються від контакту посуду з кислотними елементами, які використовуються в приготуванні, можуть з часом сильно нашкодити людині. Мабуть багато хто помічав потемніння посуду. А всі ті сполуки проходять через нашу печінку, та ще й свою родину цим травимо. А тоді гадаємо – звідки хвороби?
Я вже не кажу про мікрохвильові печі, біля яких навіть стояти небезпечно, що доведено вченими.

То в чому ж готую я? Ви звичайно можете запитати.
Намагаюсь в посуді з керамічним покриттям. Одні страви на газовій плиті, інші в електричній духовці. Чашки та тарілки переважно зі скла. На випадок цікавих гостей, маю кілька наборів, які вироблені в Німеччині, якщо вірити виробничим сертифікатам. Але їжу в цьому посуді термічній обробці не піддаю, гості теж люди…. Мікрохвильова піч стоїть без використання, по відомим причинам. Така ось моя думка, про посуд безпечний для приготування страв!
Саме такі мої маленькі хитрощі на кухні. Поки що дитина не хворіє і чоловік люб’язний. Нехай би так і було!!! Того ж і Вам бажаю!

2011 11 11




.





всего записей 0   Оставить свой комментарий.

Login *
Text *