Як правильно солити страви
Правильно солити страви – це справжнє мистецтво! Якщо не досолити страву, вона буде не смачною, алу вживати її ще можна буде. А от якщо страву пересолити – її майже завжди можна викинути, тому що навіть при повторній обробці такої страви, вона вже не буде мати своїх смакових якостей. Тому правильно солити потрібно вміти і саме про це ми поговоримо в данній статті.
Якщо потрібно приготувати солону начинку для пиріжків чи пирогів, або начинкою нафарширувати овочі, то в такому випадку потрібно начинку солити вдвічі більше, ніж при приготування наприклад фаршу для котлет. Це тому що частина солі вийде наприклад у воду. Для прикладу з пельменів сіль швидко виварюється, тому або начинку краще присолюють, або воду, але з водою вгадати важче.
М’ясо для прикладу, багато хто взагалі не солить під час варіння, тому що воно вже має різні солі в своєму складі. А любителям солоненького, така порада – присолюйте м’ясо трішки менше, щоб не пересолити, тому що можете його зіпсувати. Краще потім вже приготовлене м’ясо присолити, адже пересол зазвичай де? Правильно – на голові!!!
Ще порада для смаженні м’яса – його потрібно солити перед тим, як почнете смажити, або в самому процесі смаження, коли перевертаєте шматок м’яса.
Жарити печінку наприклад, потрібно не солоною, інакше печінка буде занадто жорсткою. Тому присолюйте печінку вже прожарену та при фінальному тушкуванні.
З овочами при солінні, потрібно обережно. Овочі солять сильніше, ніж м’ясо , але слабше, ніж рибу!
А рибу солити також треба вміти. Перед тим, як жарити рибу, її потрібно посолити хвилин за 15, інакше вона буде розсипатись під час тушкування. До того ж, любу рибу потрібно солити гарненько, тому що вона добре всмоктує сіль.
А гриби потрібно солити трохи сильніше за овочі. Але головне – не пересолити, тому що виправити пересолені гриби буде дуже важко.
А як солити картоплю? Тут кілька варіантів. Картоплю в мундирах потрібно солити на самому початку варіння. А от почищену картоплю потрібно солити тоді, як вода закипить. А як Ви здогадались, смажену картоплю потрібно солити в самому кінці, лише тоді картопля буде рум’яна та хрустка.
А якщо ви варите макарони, вермішель, вареники чи пельмені, або якісь інші вироби з тіста, тоді спочатку солиться вода, а потім в неї вкидають макарони та шнше.
А взагалі, овочевий бульйон та відварені рибу готують по такому самому варіанту – спочатку солиться вода, а потім кладуться овочі, чи риба.
А от сирі овочеві салати потрібно солити перед самою подачею на стіл, тоді вони не втрачатимуть своїх властивостей, смакових якостей та не встигнуть пустити сік.
А як солити молочні страви, щоб вони були смачними? Тут потрібно бути обережним, та солити трохи менше, ніж страви на воді, та солити перед тим, як вкидати крупи, чи вермішелі.
Ще така порада – м’ясний бульйон потрібно солити приблизно за півгодини до готовності, а грибний потрібно солити в самому кінці, тоді все буде добре!
А такі продукти, як бобові, горох, квасолю – солять за 5 хвилин до готовності, тому що вони довго варяться в солоній воді.
Ну що ж, тепер Ви знаєте як правильно солити страви, тому у Вас все буде смачне та корисне.