Варення з лимонів
Специфічний аромат лимона зумовлений ефірними маслами, велика частина яких зосереджена в зовнішньому кірковому шарі. Кислий смак лимону надає лимонна кислота, кількість якої сягає 5-6 відсотків. Містяться в лимоні вітамін С (40 мг%), солі калію, а також невелику кількість солей кальцію, фосфору, каротину, вітаміни В, РР. З лимонів можна приготувати сік, варення, желе. Лимонний сік використовують у фруктових соусах, солодких стравах, в овочевих і фруктових салатах. Заготовлену про запас цедру лимона також широко використовують у кулінарії і в кондитерських виробах. Тому варення з лимонів не тільки смачне, а й корисне.
Стиглі лимони вимити, дати стекти воді, очистити від шкірки і бланшувати в киплячій воді 15 хвилин. Потім промити в холодній воді до охолодження. Підготовлені плоди розділити на часточки, видалити кісточки, які надають варенню гіркоту, викласти в емальований таз і залити половиною гарячого сиропу, витримати 10-12 годин, потім додати решту сироп і варити на слабкому вогні в три прийоми, з проміжками по 10-12 годин.
Готове варення гарячим розфасувати у сухі підігріті банки і негайно закатати.
На 1 кг очищених лимонів – 1,5 кг цукру, 450 г води.