Традиційний шашлик зі свинини
Коли роблять шашлики? Та мабуть завжди! А особливо з настанням весняних свят, всі відразу планують відпочинок на природі. Це можуть бути травневі свята , чи святкування сімейних свят, немає різниці. Тут напевно має свій стимул відпочинок на природі, десь в гаю, чи біля річки, або просто на дачі. І напевно всі вміють смажити шашлики, але не всі знають багатьох секретів їх приготування. Так що беріть кілька порад для приготування шашликів.
Традиційно всі готують шашлик однаково – нарізають м’ясо, маринують протягом 2-3 годин, нанизують шматки м’яса на шампур і смажать шашлик над гарячими, без полум’я, вугіллям протягом 15-20 хвилин, постійно повертаючи рожен, щоб м’ясо підсмажиться рівномірно.
А можна так приготувати шашлик зі свинини чи баранини:
М’якоть почеревини або задньої ноги (молодої свинини чи баранини) нарізати однаковими не дуже великими шматками, скласти в емальований посуд, посолити, посипати молодим чорним перцем і добре перемішати.
Нашаткувати кільцями ріпчасту цибулю і, додаючи білого сухого вина (1 склянка на 2 кг м’яса), ще раз перемішати, переминаючи м’ясо пальцями. Накрити ємність кришкою і поставити в холодне місце десь на 3-4 години, якраз вистачит часу на загальне збирання на природу.
Коли вже жар нагорів, та полум’я спало, потрібно нанизати шматки м’яса на шампури і смажити над розжареним вугіллям без полум’я, весь час їх повертаючи. Ступінь готовності визначити за допомогою надрізу. Головне не пересушити шашлик! А для цього бажано поливати його маринадом, що залишився від замочування. А гоотовий шашлик зняти з шампурів, викласти на блюдо, прикрасити зеленню і цибулею та смакувати всією компанією, головне розрахувати кількість порцій, щоб всім вистачило.
Також можна приготувати шашлик з курячого мяса.
Тушку курки нарубати на однакові шматочки по 30 – 40 грамів, додати нарізану цибулю. Маринувати в розчині лимонної кислоти або 3%-ному оцті, або у фруктовому оцті близько трьох годин.
М’ясо маринуватись повинно в прохолодному місці. Після маринування нанизати шматочки курки на шампур і смажити над вугіллям, змазуючи шашлик рослинним маслом і поливаючи маринадом, це робити бажано, так як куряче мясо взагалі пісне. Подавати шашлик з курки слід гарячим зі свіжими овочами.