Холодний суп – м’ясна окрошка
Пізньої весни, або на початку літа зазвичай готують окрошку. Це такий вітамінний холодний суп, який не тільки втамовує голод, але й спрагу, так як на основі кефіру та досить холодний. Окрошку у нас завжди готували тоді, коли вже були свіжі огірки з грядки, саме вони надавали окрошкі свій незабутній аромат, а замінити м’ясо можна вареною ковбасою, тільки тою, що з м’ясом! Тому почастуйте родину смачною стравою – окрошка.
Для приготування окрошки потрібно взяти:
- 1 літр знежиреного кефіру (можна сироватку домашню),
- 0,5 кілограми яловичини,
- 4 яйця,
- 1 чайна ложка гірчиці,
- 200 грамів 15% сметани,
- 4 картоплини,
- 2 огірочка,
- пучок петрушки і пучок кропу,
- трохи кінзи і зеленої цибулі,
- листочки свіжої м’яти,
- за бажанням – 1 столову ложку натертого хрону,
- 3 редиски,
- 1 зубчик часнику та лимон.
Відваріть м’ясо до готовності (варіть 1,5 – 2 години, щоб воно стало м’яким та ніжним). Під час варіння додайте сіль, лавровий лист і горошини перцю. 1 склянку бульйону відлийте в окремий посуд, він знадобиться для заправки. Остудіть. Відваривши картоплю в мундирі і яйця, охолодіть і їх.
Овочі для окрошки необхідно нарізати дуже дрібно, тоді смак буде більш ароматним і насиченим.
Наріжте огірок, редиску і картоплю, білки і м’ясо кубиками. Дрібно наріжте зелень кропу, петрушки, кінзи, м’яти. Всі нарізані продукти покладіть в каструльку і заправте 1-ю склянкою охолодженого бульйону і знежиреним кефіром, додайте сметану і перемішайте.
Розітріть жовтки з гірчицею. Зелені пір’я цибулі і часник дрібно наріжте і розітріть з сіллю. За бажанням додайте натертий хрін для гостороти. Перемішайте і підсоліть, за смаком.
Поставте каструлю з окрошкою в холодильник на 1 годину для охолодження. За цей час окрошка настоїться і буде дуже смачною! Перед подачею додайте в кожну порцію часточку лимончика.