Як приготувати Різдв’яну кутю
Кутя на Різдво – це головна страва на Українському столі, яка входить до обов’язкових 12 страв. Готують таку страву в різних регіонах різними способами, але мені до вподоби рецепт куті, яку готувала моя бабуся та її знайомі.
На відміну від основного традиційного інгредієнту – пшениці, я беру рис. Він надає страві певного смаку, а також кутя буде більш смачніша, адже в нашій місцині кутю не просто смакують кількома ложками, як на поминках, а вживають, як звичайний делікатес.
Тож рис добре миють и відварюють, потім охолоджують. Краще взяти парений рис, щоб після приготування він не був однорідною масою, що не зовсім красиво, та й вживати буде не так зручно.
Обов’язковим інгредієнтом є мак. Звичайно добріший той, що з власного городу, але на базарі можна знайти його в бабусь, які чимось нагадують нарко-торговців без шкоди для суспільства. Тож маку можна взяти 100 грамів – це мінімум, головне потрібно знати, що маком кутю не зіпсуєш…
Приготувати його можна двома способами. Перший, це старовинній, після якого мак набуває саме тих властивостей, які притаманні для рослини. Для цього беремо глиняну макітру, в яку ложимо мак, який вже був намочений годин сім – вісім, щоб розм’як. Беремо малими порціями, по дві столові ложки і розминаємо дерев’яним товкачиком, раніше брали рогач, яким хліб з печі витягували і мололи держаком. Під час розтирання потрібно добавляти трішки цукру для кращого тертя. Готовий мак вважається тоді, коли він береться комочками і не відчувається на цілих мачинок, також він стає білим. Таку масу заливають гарячою водою, приблизно дві літри і дають вихолонути.
В другому варіанті, сухий мак перетирається на кавомолку, а потім так само намочується.
Для повного доведення страви для вживання, беруть або глиняний посуд, або звичайну каструлю, в яку кладуть добре промитий ізюм, вливають макову суміш, потім добавляють мед, щоб страва була досить солодкою, мед можна замінити цукром, або частинами і дають настоятись кілька годин.
Для подавання на стіл, беруть тарілку, в яку кладуть 1/3 частину розсипчастого рису, потім до повної тарілки доливають добре розмішану макову суміш, а зверху посипають дуже дрібно помеленими горіхами. Вживають як окремо, так і традиційно з пиріжками з сирною начинкою, або з рулетами, які також готують на Різдво, як обов’язкові страви, звичайно краще вживати кутю холодною, так смачніше.
Тож смакуйте і не забувайте Українські традиції, які дуже багаті!!!