Приготування джему з гарбуза
З гарбуза можна приготувати все що кому завгодно: і кашу і суп, можна пиріг і салат. Але спробуйте приготувати смачний і корисний джем з гарбуза.
На кілограм очищеного гарбуза беремо склянку цукру, чайну ложку без гірки лимонної кислоти, один середній лимон і один середній апельсин.
Гарбуз порізати кубиками десь по два сантиметри, засипати цукром і залиште на ніч. Вранці ставимо все на маленький вогонь варимо десь півгодини (не забуваємо час від часу помішувати). Тут вже дивіться по суміші: якщо гарбуз досить свіжий та пустив сік, можна води не додавати, якщо соку дуже мало можна додати трохи води, буквально що б дно каструлі покрити. Поки гарбуз миється, миємо, обшпарюємо окропом і дрібненько ріжемо апельсин і лимон. Тут на свій розсуд: мені подобається що-б було шматочками, а якщо ви хочете, що б джем був однорідним, тоді можна подрібнити занурювальним блендером до стану звичайної кашки.
Додаємо лимон, апельсин та лимонну кислоту (надає прозорість джемові) в протушкований гарбуз і ще тушкуємо годину (якщо ви хочете що б варення зберігадось довго), або півгодини, якщо плануєте його з’їсти впродовж тижня.
Ось і все! Смачного.